Overslaan en naar de inhoud gaan

Reportage STEPS MAGAZINE -  20/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's
www.mmcontent.be (Michael Meers)

Op een sprookjesachtige locatie wonen? Dan denk je misschien aan een penthouse in
Miami, een kasteel met Disney-torentjes in de bergen of een beach house op een hagelwit
strand. Maar ook in de Vlaamse velden kun je zo’n droomlocatie vinden. In Nerem, op drie
kilometer van Tongeren, werd een authentieke chocoladefabriek uit 1909 verbouwd tot een
oase van rust te midden het groen. Zonder twijfel een feeërieke omgeving.

(Lees verder onder de foto.)

Het is hier zo betoverend mooi dat ook de producer van K3 hier aan de slag wou. Zo werd K3’s videoclip Altijd blijven dromen in en rond het oude fabriekspand opgenomen. De K3-meiden deden hun danspasjes buiten aan de magnifieke toegangspoort die opvalt door eeuwenoud smeedwerk en sierlijke art-decoglasramen in rood en groen. Vandaag zijn we te gast bij Carine Tuts en Patrick Jeugmans die in een loft op de eerste verdieping wonen. Ze vormen een nieuw samengesteld gezin met volwassen kinderen. Die staan intussen op eigen benen, dus gingen Carine en Patrick op zoek naar een stek voor hun tweetjes. En dat werd dus een loft. “We wilden een grote leefruimte om veel volk te ontvangen”, vertelt Carine. “Samen hebben we vier kinderen, en dan zijn er ook nog de lieven. We willen graag allemaal samen aan tafel kunnen zitten. Het slaapgedeelte hoeft dan weer niet zo allesomvattend te zijn; voorlopig hebben we alleen een master bedroom en een dressing nodig. En die zijn allebei best ruim. We konden de bovenruimte immers helemaal zelf inpalmen omdat we geen kinderkamers nodig hebben.”

 

"Droomwoning: een loft in een authentieke chocoladefabriek" 

 

Lege doos met prachtig terras

“We hebben onze loft casco gekocht”, legt Patrick uit. “Het was een grote open ruimte die we naar eigen aanvoelen en smaak konden indelen. Alsof je een maquette zou maken in een schoendoos.” Zo te zien ging het om een vrij hoge schoendoos: zes meter vijftig is hier de totale hoogte! “Het stond ons vrij om hier een duplex te installeren”, gaat Patrick verder. “Zo’n tweede verdieping is handig om het nachtgedeelte in onder te brengen. Maar onze hele loft voorzien van een dubbele etage, dat vonden we niet nodig. We vonden het juist fijn om hier een grote open ruimte te hebben.” 

Toch vinden Carine en Patrick de ruimte op dit moment net iets té open. “We willen deze leefruimte graag verder indelen”, zegt Carine. “Zo gaan we naast de open keuken nog een aperitiefhoekje installeren, de sofa is al besteld! Daarnaast willen we hier nog graag twee single seats, een aantal poefs en een bar-trolley. En last but not least: we willen hier liefst ook een tapijtje leggen, om de ontvangstruimte mooi te definiëren.” Tussen de aperitiefhoek en de bestaande zithoek komt ook nog een bureau. “We vinden het fijn om met een grote open ruimte te werken en om die dan verder in te delen, naar eigen aanvoelen”, vult Patrick aan. “Een traditioneel appartement waar alles vooraf in kotjes verdeeld is, dat zou niets voor ons zijn. Daar zou je nooit de vrijheid hebben om de zones zelf te definiëren.

Ook verlichting is een fijn ding om gezellige ‘deel-ruimtes’ te creëren. Zo hebben we boven onze zithoek de Skygarden van Flos; een grote en unieke lamp die hier echt wel op een bijzondere plek hangt. Op die manier krijg je een intieme sfeer, ondanks de hoogte van zes meter vijftig. We houden van industriële accenten, maar het moet wel warm en gezellig blijven.”

 

"We vonden het fijn om hier een grote open ruimte te hebben.” 

 

Industrieel erfgoed 

Een loft kan pas echt een loft genoemd worden als je er oude industriële elementen in ziet terugkomen. En bij Carine en Patrick zijn we zonder twijfel in een authentieke loft beland. Zo heb
je hier zicht op de originele betonnen pijlers die het oude gebouw ondersteunden. En op die pijlers zie je nog de lichtblauwe afgebladderde verf. Toeval wil dat groenblauw de favoriete kleur van Carine is. “We willen de groenblauwe tinten graag doortrekken”, vertelt Carine vol passie. “Maar dan vooral in de accessoires, zoals in kussentjes en bloempotten.”

 

Binnen en buiten

Ook op hun terras zien we het verweerde blauw van het oude fabrieksgebouw terug opduiken. De tint is subtiel aanwezig en geeft een Cubaanse uitstraling aan hun zithoek buiten. Het valt meteen op dat het terras écht deel uitmaakt van hun loft. Het is namelijk een deel van de zogenaamde schoendoos: het terras werd inpandig gerealiseerd. Door de oude maar open fabrieksramen geniet je van het uitzicht op het weidse landschap. Binnen en buiten lopen hier naadloos in mekaar over.

 

“Het dorpje Nerem is rustig, maar heeft de nodige voorzieningen; het is zeker niet de middle of nowhere”

 

 

 

Carine en Patrick zijn alvast overtuigd van hun keuze voor een loft in het groen. Ze houden van industriële elementen maar wilden liefst op een rustige locatie wonen. “We wonen hier midden in de natuur, maar het is zeker niet de middle of nowhere”, zegt Carine. “Het dorpje Nerem heeft de nodige
voorzieningen, en er is een fijn fietspad naar Tongeren.” Ook Patrick is enthousiast. “Het is een prachtige tocht. Dwars door het natuurgebied De Kevie. Dat is zo’n mooi landschap dat het bijna jammer is dat het maar drie kilometer ver is.”

 

Woonfiche:


Type loft:
H-loft
Appartement in het centrale gebouw
op de eerste verdieping

Bewoonbare oppervlakte: 
186 m², waarvan:
- Gelijkvloers: 136 m²
- Mezzanine: 50 m²

Private buitenoppervlakte:
23,5 m² (inpandig terras)

Terreinoppervlakte:
1,7 hectare tuin + moestuin

Wat leeft er in De Chocoladefabriek?

Binnenkijken bij Tineke en Hubert: "Dorp in het dorp"

Sprookjesachtige architectuur op een toplocatie? Dan denk je misschien aan een Haussmann-optrekje in Parijs. Maar ook in de Vlaamse velden kan je zo’n droompand vinden. Zo heb je in het Limburgse Nerem de iconische chocoladefabriek van Rosmeulen: een machtig stuk erfgoed uit 1909.  

Reportage DE STANDAARD WONEN -  28/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's: Piet Stellamans

Lees meer

Binnenkijken bij Anne-Lore en Roel: "Industrieel erfgoed wordt loft"

Het gebeurt niet zo vaak in Limburg dat industrieel erfgoed omgebouwd wordt tot een woonproject. De Chocoladefabriek in Nerem is een knap voorbeeld van hoe het kan. Roel en Anne-Lore vielen voor de charmes van het voormalig fabriekspand, de nabijheid van natuurgebied De Kevie en het echte gemeenschapsleven in het gebouw.

Reportage SJIEK -  16/11/2019
Tekst: Kizzy van Horne  / Foto's: Luc Daelemans

Lees meer

"Dit wordt nergens meer gebouwd"

Elke woont links van de lift, Marieka rechts. Aangezien we het belangrijk vinden dat onze bewoners elkaar leren kennen, stelden we voor om samen een koffie te gaan drinken. 

Besluit? "De Chocoladefabriek is anders. Dat klinkt zo cliché, maar zo is het wel. Dit wordt nergens meer gebouwd, zo vindt je geen tweede project meer."

Lees meer

Kunst om door te kijken

Hij is gefascineerd door glasramen en blijkbaar ook door fabrieken. John Dierickx houdt het ambacht van glas-in-lood levend en komt binnenkort, samen met zijn vrouw Ingrid, in de Chocoladefabriek wonen.

We mogen hem ondernemer, kunstenaar, ontwerper of ambachtsman noemen. De titel maakt niet zoveel uit. Het is de inhoud die telt.

Lees meer

Casco kopen, biedt heerlijke vrijheid

Yannick en Olivier komen in de Chocoladefabriek wonen. Halftijds dan toch, want ze wonen ook in Gent en ze zijn vaak onderweg.

Ze kozen overtuigd voor het community concept: "Je woont samen en je hebt toch je eigen ding. Dat vind ik een ideale combinatie. Verder ligt het heerlijk rustig, maar toch niet afgelegen net omwille van het hele concept errond. Maar zeker ook de stijl, de open ruimtes. De Chocoladefabriek is eigenlijk gewoon helemaal mijn ding. Bij alle woningen die ik daarvoor had bezocht dacht ik telkens “maar het is niet zoals de Chocoladefabriek”."

Lees meer

Liefde voor l'histoire

De Belgische clichés over onze Noorderburen zijn alles behalve van toepassing op Tineke en Hubert. Dit enthousiaste duo reisde de wereld rond om zich nu in de Chocoladefabriek te settelen, voornamelijk omwille van de geschiedenis die deze plek rijk is.

"Wij waren specifiek op zoek naar een loft in een industrieel pand, met geschiedenis. Dan kan je het hier niet beter treffen, toch?!"

Lees meer

Naar boven