Overslaan en naar de inhoud gaan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Hij is gefascineerd door glasramen en blijkbaar ook door fabrieken. John Dierickx houdt het ambacht van glas-in-lood levend en komt binnenkort, samen met zijn vrouw Ingrid, in de Chocoladefabriek wonen.

We mogen hem ondernemer, kunstenaar, ontwerper of ambachtsman noemen. De titel maakt niet zoveel uit. Het is de inhoud die telt.

“De denkende hand. Dat is een titel uit m’n nieuwe boek. Het vat precies samen hoe ik het zie: een ambachtsman is eigenlijk iemand die met z’n handen denkt.”

Hoelang ben je al bezig met glas-in-lood, John?
Ik ben begonnen in 1991. Ik had eigenlijk sportschool gedaan, maar door omstandigheden rolde ik in het glazeniers vak. Vervolgens ging ik ’s avonds naar het kunstonderwijs en de vonk was overgeslaan.

Een kunstenaar pur sang?
Nee, niet noodzakelijk. Zeker in het begin was kunstenaar te ver van mijn bed. Ik ben er wel in gegroeid. Sinds 2004 is de markt van glasramen veranderd. Samen met de evolutie in architectuur, is ook ons ambacht herbekeken en zijn we hedendaagse ontwerpen gaan maken. We hebben nu een heel breed aanbod.

Wat gaf de doorslag om in de Chocoladefabriek te komen wonen?
Wij staan voor een oud ambacht met een moderne toets. De Chocoladefabriek is eigenlijk hetzelfde: een oud gebouw dat hedendaags wordt ingevuld. Het is een prachtig gebouw met unieke kenmerken: het is op de klassieke manier opgemetst, geen industriële bouw, het grote raam van de voordeur. Puur karakter gewoon.

Komt er ook een glasraam in jullie eigen loft?
Ja, maar het staat nog niet op papier. Een ontwerp moet groeien. En het klinkt cliché, maar als je voor jezelf ontwerpt is het toch moeilijker. (Lacht)

Hebben jullie eigenlijk snel beslist?
Ja, Ingrid en ik kunnen snel beslissingen nemen. Onze eerste afspraak met de makelaar was een week voor Open Monumentendag. Tijdens Open Monumentendag kregen we dan ook een korte rondleiding door een van de bouwheren. Die bekijkt het dan toch weer anders en dat was eigenlijk heel interessant. De week nadien hebben we getekend.

Fantastisch! Dat getuigt inderdaad van een overtuigde keuze. Dan willen we alleen nog graag weten waarvoor de buren bij jullie kunnen komen kloppen.
We gaan onze loft eerst verhuren, omdat we nu nog boven onze zaak wonen. We hebben nu al gekocht, omdat zo'n gelegenheid zich echt maar één keer voordoet. Als we er zelf wonen, mogen buren voor alles komen kloppen eigenlijk. Zelf zijn we erg sportief. Samen sporten misschien? Of om een glasraam te ontwerpen hé! (Lacht)

Bedankt voor je verhaal John! Zelf een glasraam laten ontwerpen? Neem een kijkje op artglas.be

Wat leeft er in De Chocoladefabriek?

Binnenkijken bij Tineke en Hubert: "Dorp in het dorp"

Sprookjesachtige architectuur op een toplocatie? Dan denk je misschien aan een Haussmann-optrekje in Parijs. Maar ook in de Vlaamse velden kan je zo’n droompand vinden. Zo heb je in het Limburgse Nerem de iconische chocoladefabriek van Rosmeulen: een machtig stuk erfgoed uit 1909.  

Reportage DE STANDAARD WONEN -  28/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's: Piet Stellamans

Lees meer

Binnenkijken bij Carine en Patrick: "Industrieel wonen in het groen"

Op een sprookjesachtige locatie wonen? Dan denk je misschien aan een penthouse in
Miami, een kasteel met Disney-torentjes in de bergen of een beach house op een hagelwit
strand. Maar ook in de Vlaamse velden kun je zo’n droomlocatie vinden. In Nerem, op drie
kilometer van Tongeren, werd een authentieke chocoladefabriek uit 1909 verbouwd tot een
oase van rust te midden het groen. Zonder twijfel een feeërieke omgeving.

Reportage STEPS MAGAZINE -  20/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's
www.mmcontent.be (Michael Meers)

Lees meer

Binnenkijken bij Anne-Lore en Roel: "Industrieel erfgoed wordt loft"

Het gebeurt niet zo vaak in Limburg dat industrieel erfgoed omgebouwd wordt tot een woonproject. De Chocoladefabriek in Nerem is een knap voorbeeld van hoe het kan. Roel en Anne-Lore vielen voor de charmes van het voormalig fabriekspand, de nabijheid van natuurgebied De Kevie en het echte gemeenschapsleven in het gebouw.

Reportage SJIEK -  16/11/2019
Tekst: Kizzy van Horne  / Foto's: Luc Daelemans

Lees meer

"Dit wordt nergens meer gebouwd"

Elke woont links van de lift, Marieka rechts. Aangezien we het belangrijk vinden dat onze bewoners elkaar leren kennen, stelden we voor om samen een koffie te gaan drinken. 

Besluit? "De Chocoladefabriek is anders. Dat klinkt zo cliché, maar zo is het wel. Dit wordt nergens meer gebouwd, zo vindt je geen tweede project meer."

Lees meer

Casco kopen, biedt heerlijke vrijheid

Yannick en Olivier komen in de Chocoladefabriek wonen. Halftijds dan toch, want ze wonen ook in Gent en ze zijn vaak onderweg.

Ze kozen overtuigd voor het community concept: "Je woont samen en je hebt toch je eigen ding. Dat vind ik een ideale combinatie. Verder ligt het heerlijk rustig, maar toch niet afgelegen net omwille van het hele concept errond. Maar zeker ook de stijl, de open ruimtes. De Chocoladefabriek is eigenlijk gewoon helemaal mijn ding. Bij alle woningen die ik daarvoor had bezocht dacht ik telkens “maar het is niet zoals de Chocoladefabriek”."

Lees meer

Liefde voor l'histoire

De Belgische clichés over onze Noorderburen zijn alles behalve van toepassing op Tineke en Hubert. Dit enthousiaste duo reisde de wereld rond om zich nu in de Chocoladefabriek te settelen, voornamelijk omwille van de geschiedenis die deze plek rijk is.

"Wij waren specifiek op zoek naar een loft in een industrieel pand, met geschiedenis. Dan kan je het hier niet beter treffen, toch?!"

Lees meer

Naar boven