Nieuws
Kunst om door te kijken

Hij is gefascineerd door glasramen en blijkbaar ook door fabrieken. John Dierickx houdt het ambacht van glas-in-lood levend en komt binnenkort, samen met zijn vrouw Ingrid, in de Chocoladefabriek wonen.

We mogen hem ondernemer, kunstenaar, ontwerper of ambachtsman noemen. De titel maakt niet zoveel uit. Het is de inhoud die telt.

“De denkende hand. Dat is een titel uit m’n nieuwe boek. Het vat precies samen hoe ik het zie: een ambachtsman is eigenlijk iemand die met z’n handen denkt.”

Hoelang ben je al bezig met glas-in-lood, John?
Ik ben begonnen in 1991. Ik had eigenlijk sportschool gedaan, maar door omstandigheden rolde ik in het glazeniers vak. Vervolgens ging ik ’s avonds naar het kunstonderwijs en de vonk was overgeslaan.

Een kunstenaar pur sang?
Nee, niet noodzakelijk. Zeker in het begin was kunstenaar te ver van mijn bed. Ik ben er wel in gegroeid. Sinds 2004 is de markt van glasramen veranderd. Samen met de evolutie in architectuur, is ook ons ambacht herbekeken en zijn we hedendaagse ontwerpen gaan maken. We hebben nu een heel breed aanbod.

 Wat gaf de doorslag om in de Chocoladefabriek te komen wonen?
Wij staan voor een oud ambacht met een moderne toets. De Chocoladefabriek is eigenlijk hetzelfde: een oud gebouw dat hedendaags wordt ingevuld. Het is een prachtig gebouw met unieke kenmerken: het is op de klassieke manier opgemetst, geen industriële bouw, het grote raam van de voordeur. Puur karakter gewoon.

Komt er ook een glasraam in jullie eigen loft?
Ja, maar het staat nog niet op papier. Een ontwerp moet groeien. En het klinkt cliché, maar als je voor jezelf ontwerpt is het toch moeilijker. (Lacht)

Hebben jullie eigenlijk snel beslist?
Ja, Ingrid en ik kunnen snel beslissingen nemen. Onze eerste afspraak met de makelaar was een week voor Open Monumentendag. Tijdens Open Monumentendag kregen we dan ook een korte rondleiding door een van de bouwheren. Die bekijkt het dan toch weer anders en dat was eigenlijk heel interessant. De week nadien hebben we getekend.

Fantastisch! Dat getuigt inderdaad van een overtuigde keuze. Dan willen we alleen nog graag weten waarvoor de buren bij jullie kunnen komen kloppen.
We gaan onze loft eerst verhuren, omdat we nu nog boven onze zaak wonen. We hebben nu al gekocht, omdat zo'n gelegenheid zich echt maar één keer voordoet. Als we er zelf wonen, mogen buren voor alles komen kloppen eigenlijk. Zelf zijn we erg sportief. Samen sporten misschien? Of om een glasraam te ontwerpen hé! (Lacht)

Bedankt voor je verhaal John! Zelf een glasraam laten ontwerpen? Neem een kijkje op artglas.be

Foto van John en Ingrid, zaakvoers van Artglas
Nieuws
Nieuws