Nieuws
Is een huis kopen goedkoper na 1 juni?

Op 16 maart kondigde Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein aan dat de registratierechten van 10 naar 7 percent dalen. Betaal je dus minder als je vanaf 1 juni een huis koopt? In veel gevallen wel, maar bij ons net niet! Wil je iets in de Chocoladefabriek kopen, dan is het net interessant om dat voor 1 juni te doen. Woonadviseur Joris Geens licht toe in onze rubriek Tip van de Makelaar.

Joris: Vandaag spreken we over het zogenaamde klein (5%) en groot (10%) beschrijf. Als de nieuwe regeling in voege gaat, betaal je standaard 7% verkooprechten. Behalve, en nu wordt het belangrijk, blijft het in deze gevallen sowieso 10%:

1) Je koopt een tweede woning
2) Je koopt een bouwgrond
3) Je koopt een woning waar je een combinatie van btw en registratierecht betaalt

Die laatste uitzondering is bij de Chocoladefabriek van toepassing. Maakt het dus geen verschil of je voor of na 1 juni koopt? Jawel! Want de nieuwe regeling betekent ook dat het abattement verdwijnt. Het abattement betekent dat je geen verkooprechten op de eerste 15.000 euro van de aankoopsom betaalt. Hier kan je voor 1 juni nog van profiteren, daarna niet meer. 

Conclusie: voor en na 1 juni betaal je 10% registratierechten als je iets koopt in de Chocoladefabriek. Je kan nu nog wel genieten van het abattement als je hiervoor in aanmerking komt. Wil je graag meer weten of ben je nieuwsgierig of dat bij jou van toepassing zou zijn? Stuur een mailtje naar joris@dechocoladefabriek.be. We helpen je met plezier verder!

Nieuws
Nieuws