Nieuws
Het mooiste erfgoed van Limburg

Haar naam is Simonne Rosmeulen. Ja, dat lees je goed. Rosmeulen. Familie van Florent, de stichter van de Chocoladefabriek. Wij vielen spreekwoordelijk achterover. Nadat ze haar verhaal kon doen, gelukkig.

Simonne lach als ze de deur opendoet. Ze weet welke vraag we gaan stellen.
Ja, Florent is familie van mij. Zijn vader en mijn vader waren neven. Tja, toeval bestaat niet zeker? Onze familie is nu niet meer zo groot hoor. Maar we hebben wel goede genen! Mijn tantes en nonkels zijn 85 jaar of ouder geworden. Ik kan er dan nog wel even tegen hé. 

Toeval bestaat niet, maar vanaf nu twijfelen we toch. Je kende het gebouw dan al? 
Inderdaad. Ik kende het gebouw. Jugendstil is ook helemaal mijn ding. Overlaatst was ik op een lezing over industrieel erfgoed. Ik ga naar de seniorenuniversiteit trouwens. De lezing werd gegeven door een architect. Het mooiste stuk erfgoed van Limburg had nog geen herbestemming gevonden, zei hij. Het was de Chocoladefabriek! Ik ben dan ook heel blij dat de toekomst nu verzekerd is. En dat ik er deel van kan uitmaken, ja, dat is gewoon een droom die in vervulling gaat.

Wanneer heb je de toekomstplannen van de Chocoladefabriek ontdekt?
Tijdens Open Monumentendag, in september. Ik ben nu vier jaar samen met mijn vriend. Sindsdien gaan we elk jaar naar Open Monumentendag. Erfgoed is zijn passie. En ik ga met alle plezier mee. Binnen lagen de woonplannen. Karel gaf ons alle uitleg. Nadien zijn we een terrasje gaan doen en hebben we over niets anders gebabbeld. De hele namiddag.

Dan heb je niet lang getwijfeld om te beslissen?
De avond zelf zijn we teruggegaan om een optie te nemen. Het ontwerp kan niet beter. Ik moet niet meer in de tuin werken en ik kan er toch van genieten. En mijn naam plakt op het gebouw, dan kan je niet anders (lacht)
Het leek wel alsof alle puzzelstukken in elkaar vielen, weet je. Ik was al een tijdje aan het uitkijken. Mijn man is nu 8 jaar overleden. We waren 35 jaar getrouwd. Ik woon nog in ons huis, maar het wordt te groot. Er is zoveel onderhoud. Het wordt zeker niet gemakkelijk om te verhuizen, maar ik ben er klaar voor.

 

Simonne Rosmeulen
Nieuws
Nieuws