Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldburgers Marijke, Joerie en dochter Lucie ruilen Berlijn binnenkort in voor Nerem. Het 'samen-wonen' gaf voor hen de doorslag. 

Waren jullie meteen overtuigd om te verhuizen naar De Chocoladefabriek?
In onze zoektocht naar een huis in Limburg, niet al te ver van Maastricht, zijn we op de Chocoladefabriek gestoten. We waren meteen erg onder de indruk. We houden allebei van industriële architectuur. Ik (Marijke, nvdr) ben een grote Art Nouveau liefhebster. Beter konden we het dus niet treffen. Rond de Kerst hadden we de eerste bezichtiging. Ijskoud maar prachtig. We zagen het potentieel en waren eigenlijk toen al verkocht.

Jullie wonen nu in Berlijn, hiervoor was jullie woonplaats in Maastricht. Wat brengt jullie naar Tongeren?
We hebben niet per se voor Tongeren gekozen, maar voor het gebouw, het ‘samen-wonen’ concept en de natuur. We wonen graag in de stad, maar met kinderen is het zoveel leuker als ze buiten kunnen spelen. De Chocoladefabriek is dan ideaal voor ons: je woont er niet alleen, de buren brengen leven in de brouwerij! We zullen Berlijn en alles wat een stad te bieden heeft missen, maar er staat ook echt wel iets tegenover. En met de auto zijn we ook echt snel in Maastricht, Luik of Hasselt.

Hoe denken jullie dat dochtertje Lucie het zal ervaren in De Chocoladefabriek?
Ja, super. Lucie is twee jaar oud. De gemeenschappelijke tuin is voor haar de ultieme speelplek. We wilden een eigen tuin, maar niet al te groot. De gezinswoning is dan perfect. Ook het feit dat er een school in het dorp is, op wandelafstand, was een groot pluspunt. De middelbare school in Tongeren is goed per fiets bereikbaar. Er zijn winkels in de buurt, sportfaciliteiten. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. Het natuurgebied de Kevie is vlakbij, met mooie fietsroutes.

Kijken jullie uit naar jullie nieuwe thuis?
Eerlijk? Het zijn gemengde gevoelens, omdat we Berlijn verlaten. Maar we kijken ook erg uit naar ons nieuwe leven in de Chocoladefabriek. In Maastricht hadden we een volkstuintje. We willen snel weer aan de slag met groenten kweken, want dat is zo ontspannend. Ook kijken we natuurlijk enorm uit naar het eindresultaat als alles gerenoveerd is. En kunnen we niet wachten om het aan iedereen te laten zien. 

Wat leeft er in De Chocoladefabriek?

Binnenkijken bij Tineke en Hubert: "Dorp in het dorp"

Sprookjesachtige architectuur op een toplocatie? Dan denk je misschien aan een Haussmann-optrekje in Parijs. Maar ook in de Vlaamse velden kan je zo’n droompand vinden. Zo heb je in het Limburgse Nerem de iconische chocoladefabriek van Rosmeulen: een machtig stuk erfgoed uit 1909.  

Reportage DE STANDAARD WONEN -  28/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's: Piet Stellamans

Lees meer

Binnenkijken bij Carine en Patrick: "Industrieel wonen in het groen"

Op een sprookjesachtige locatie wonen? Dan denk je misschien aan een penthouse in
Miami, een kasteel met Disney-torentjes in de bergen of een beach house op een hagelwit
strand. Maar ook in de Vlaamse velden kun je zo’n droomlocatie vinden. In Nerem, op drie
kilometer van Tongeren, werd een authentieke chocoladefabriek uit 1909 verbouwd tot een
oase van rust te midden het groen. Zonder twijfel een feeërieke omgeving.

Reportage STEPS MAGAZINE -  20/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's
www.mmcontent.be (Michael Meers)

Lees meer

Binnenkijken bij Anne-Lore en Roel: "Industrieel erfgoed wordt loft"

Het gebeurt niet zo vaak in Limburg dat industrieel erfgoed omgebouwd wordt tot een woonproject. De Chocoladefabriek in Nerem is een knap voorbeeld van hoe het kan. Roel en Anne-Lore vielen voor de charmes van het voormalig fabriekspand, de nabijheid van natuurgebied De Kevie en het echte gemeenschapsleven in het gebouw.

Reportage SJIEK -  16/11/2019
Tekst: Kizzy van Horne  / Foto's: Luc Daelemans

Lees meer

"Dit wordt nergens meer gebouwd"

Elke woont links van de lift, Marieka rechts. Aangezien we het belangrijk vinden dat onze bewoners elkaar leren kennen, stelden we voor om samen een koffie te gaan drinken. 

Besluit? "De Chocoladefabriek is anders. Dat klinkt zo cliché, maar zo is het wel. Dit wordt nergens meer gebouwd, zo vindt je geen tweede project meer."

Lees meer

Kunst om door te kijken

Hij is gefascineerd door glasramen en blijkbaar ook door fabrieken. John Dierickx houdt het ambacht van glas-in-lood levend en komt binnenkort, samen met zijn vrouw Ingrid, in de Chocoladefabriek wonen.

We mogen hem ondernemer, kunstenaar, ontwerper of ambachtsman noemen. De titel maakt niet zoveel uit. Het is de inhoud die telt.

Lees meer

Casco kopen, biedt heerlijke vrijheid

Yannick en Olivier komen in de Chocoladefabriek wonen. Halftijds dan toch, want ze wonen ook in Gent en ze zijn vaak onderweg.

Ze kozen overtuigd voor het community concept: "Je woont samen en je hebt toch je eigen ding. Dat vind ik een ideale combinatie. Verder ligt het heerlijk rustig, maar toch niet afgelegen net omwille van het hele concept errond. Maar zeker ook de stijl, de open ruimtes. De Chocoladefabriek is eigenlijk gewoon helemaal mijn ding. Bij alle woningen die ik daarvoor had bezocht dacht ik telkens “maar het is niet zoals de Chocoladefabriek”."

Lees meer

Naar boven