Overslaan en naar de inhoud gaan

Haar naam is Simonne Rosmeulen. Ja, dat lees je goed. Rosmeulen. Familie van Florent, de stichter van de Chocoladefabriek. Wij vielen spreekwoordelijk achterover. Nadat ze haar verhaal kon doen, gelukkig.

Simonne lacht als ze de deur opendoet. Ze weet welke vraag we gaan stellen.
Ja, Florent is familie van mij. Zijn vader en mijn vader waren neven. Tja, toeval bestaat niet zeker? Onze familie is nu niet meer zo groot hoor. Maar we hebben wel goede genen! Mijn tantes en nonkels zijn 85 jaar of ouder geworden. Ik kan er dan nog wel even tegen hé. 

Toeval bestaat niet, maar vanaf nu twijfelen we toch. Je kende het gebouw dan al? 
Inderdaad. Ik kende het gebouw. Jugendstil is ook helemaal mijn ding. Overlaatst was ik op een lezing over industrieel erfgoed. Ik ga naar de seniorenuniversiteit trouwens. De lezing werd gegeven door een architect. Het mooiste stuk erfgoed van Limburg had nog geen herbestemming gevonden, zei hij. Het was de Chocoladefabriek! Ik ben dan ook heel blij dat de toekomst nu verzekerd is. En dat ik er deel van kan uitmaken, ja, dat is gewoon een droom die in vervulling gaat.

Wanneer heb je de toekomstplannen van de Chocoladefabriek ontdekt?
Tijdens Open Monumentendag, in september. Ik ben nu vier jaar samen met mijn vriend. Sindsdien gaan we elk jaar naar Open Monumentendag. Erfgoed is zijn passie. En ik ga met alle plezier mee. Binnen lagen de woonplannen. Karel gaf ons alle uitleg. Nadien zijn we een terrasje gaan doen en hebben we over niets anders gebabbeld. De hele namiddag.

Dan heb je niet lang getwijfeld om te beslissen?
De avond zelf zijn we teruggegaan om een optie te nemen. Het ontwerp kan niet beter. Ik moet niet meer in de tuin werken en ik kan er toch van genieten. En mijn naam plakt op het gebouw, dan kan je niet anders (lacht). Het leek wel alsof alle puzzelstukken in elkaar vielen, weet je. Ik was al een tijdje aan het uitkijken. Mijn man is nu 8 jaar overleden. We waren 35 jaar getrouwd. Ik woon nog in ons huis, maar het wordt te groot. Er is zoveel onderhoud. Het wordt zeker niet gemakkelijk om te verhuizen, maar ik ben er klaar voor.

Wat leeft er in De Chocoladefabriek?

Binnenkijken bij Tineke en Hubert: "Dorp in het dorp"

Sprookjesachtige architectuur op een toplocatie? Dan denk je misschien aan een Haussmann-optrekje in Parijs. Maar ook in de Vlaamse velden kan je zo’n droompand vinden. Zo heb je in het Limburgse Nerem de iconische chocoladefabriek van Rosmeulen: een machtig stuk erfgoed uit 1909.  

Reportage DE STANDAARD WONEN -  28/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's: Piet Stellamans

Lees meer

Binnenkijken bij Carine en Patrick: "Industrieel wonen in het groen"

Op een sprookjesachtige locatie wonen? Dan denk je misschien aan een penthouse in
Miami, een kasteel met Disney-torentjes in de bergen of een beach house op een hagelwit
strand. Maar ook in de Vlaamse velden kun je zo’n droomlocatie vinden. In Nerem, op drie
kilometer van Tongeren, werd een authentieke chocoladefabriek uit 1909 verbouwd tot een
oase van rust te midden het groen. Zonder twijfel een feeërieke omgeving.

Reportage STEPS MAGAZINE -  20/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's
www.mmcontent.be (Michael Meers)

Lees meer

Binnenkijken bij Anne-Lore en Roel: "Industrieel erfgoed wordt loft"

Het gebeurt niet zo vaak in Limburg dat industrieel erfgoed omgebouwd wordt tot een woonproject. De Chocoladefabriek in Nerem is een knap voorbeeld van hoe het kan. Roel en Anne-Lore vielen voor de charmes van het voormalig fabriekspand, de nabijheid van natuurgebied De Kevie en het echte gemeenschapsleven in het gebouw.

Reportage SJIEK -  16/11/2019
Tekst: Kizzy van Horne  / Foto's: Luc Daelemans

Lees meer

"Dit wordt nergens meer gebouwd"

Elke woont links van de lift, Marieka rechts. Aangezien we het belangrijk vinden dat onze bewoners elkaar leren kennen, stelden we voor om samen een koffie te gaan drinken. 

Besluit? "De Chocoladefabriek is anders. Dat klinkt zo cliché, maar zo is het wel. Dit wordt nergens meer gebouwd, zo vindt je geen tweede project meer."

Lees meer

Kunst om door te kijken

Hij is gefascineerd door glasramen en blijkbaar ook door fabrieken. John Dierickx houdt het ambacht van glas-in-lood levend en komt binnenkort, samen met zijn vrouw Ingrid, in de Chocoladefabriek wonen.

We mogen hem ondernemer, kunstenaar, ontwerper of ambachtsman noemen. De titel maakt niet zoveel uit. Het is de inhoud die telt.

Lees meer

Casco kopen, biedt heerlijke vrijheid

Yannick en Olivier komen in de Chocoladefabriek wonen. Halftijds dan toch, want ze wonen ook in Gent en ze zijn vaak onderweg.

Ze kozen overtuigd voor het community concept: "Je woont samen en je hebt toch je eigen ding. Dat vind ik een ideale combinatie. Verder ligt het heerlijk rustig, maar toch niet afgelegen net omwille van het hele concept errond. Maar zeker ook de stijl, de open ruimtes. De Chocoladefabriek is eigenlijk gewoon helemaal mijn ding. Bij alle woningen die ik daarvoor had bezocht dacht ik telkens “maar het is niet zoals de Chocoladefabriek”."

Lees meer

Naar boven