Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke woont links van de lift, Marieka rechts. Aangezien we het belangrijk vinden dat onze bewoners elkaar leren kennen, stelden we voor om samen een koffie te gaan drinken. 

Dames, vertel: waarom kozen jullie voor de Chocoladefabriek?
Elke: Als je één nieuwbouwproject gezien hebt, ken je ze allemaal. Behalve hier. De Chocoladefabriek is anders. Dat klinkt zo cliché, maar zo is het wel. Dit wordt nergens meer gebouwd, zo vindt je geen project meer.

Marieka: Ja, ook voor mij sprong het er meteen uit. Zowel het visuele (de loftstijl is top), maar zeker ook de sfeer errond. Je woont samen en toch apart. Op vrijdagavond kom je thuis en dan kan je kiezen: ga ik naar binnen of zet ik me erbij in de tuin. Dat is toch zalig?

“Ik heb me gehaast. Er was al eens iets aan mijn neus voorbijgegaan...”

Was jullie keuze meant to be?
Elke: Heel eerlijk? Ik was het zoeken even beu. Maar toen ik een nacht niet kon slapen, deed ik toch nog eens mijn laptop open en daar was het ineens. Dan ben ik nog een aantal keer gaan kijken, met onder andere mijn ouders, et voilà.

Marieka: Ik heb me gehaast! Er was al eens iets aan mijn neus voorbijgegaan – waar ik nu niet rouwig om ben, maar ik had m’n lesje wel geleerd. Als je gevoel goed zit, moet je ervoor gaan. (En een champagne brunch doen om te vieren.) Mijn broer was bij alle huizen die ik ben gaan bezoeken negatief. “Te duur voor wat het is”, zei hij dan. In de modelloft zei hij: “moest ik geld hebben, ik kocht het direct!” Als industrieel ingenieur bouwkunde en mijn broer zijnde, heb ik zijn advies gevolgd.  

Nog advies voor mensen die nu aan het lezen zijn en nog twijfelen? 
Marieka: Als je twijfelt, zit het meestal goed. Als het een nee is, weet je het wel. En als het zover is: zelf initiatief nemen. De lening onderhandelen vond ik het meest vervelende onderdeel van het hele proces. Op de bank kan het heel lang duren.

Tot slot: wat is het eerste dat jullie gaan doen na de verhuis.. 
Allebei: vrienden uitnodigen!
Elke: of misschien eerst leren koken? Als iemand een kookclubje kent?

Chocoladefabriek kookclub. Staat genoteerd. Jij nog ideeën, Marieka?
Marieka: Eum… Ik heb bijna 25 jaar tafeltennis gespeeld. Tornooitje misschien?

Wat leeft er in De Chocoladefabriek?

Binnenkijken bij Tineke en Hubert: "Dorp in het dorp"

Sprookjesachtige architectuur op een toplocatie? Dan denk je misschien aan een Haussmann-optrekje in Parijs. Maar ook in de Vlaamse velden kan je zo’n droompand vinden. Zo heb je in het Limburgse Nerem de iconische chocoladefabriek van Rosmeulen: een machtig stuk erfgoed uit 1909.  

Reportage DE STANDAARD WONEN -  28/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's: Piet Stellamans

Lees meer

Binnenkijken bij Carine en Patrick: "Industrieel wonen in het groen"

Op een sprookjesachtige locatie wonen? Dan denk je misschien aan een penthouse in
Miami, een kasteel met Disney-torentjes in de bergen of een beach house op een hagelwit
strand. Maar ook in de Vlaamse velden kun je zo’n droomlocatie vinden. In Nerem, op drie
kilometer van Tongeren, werd een authentieke chocoladefabriek uit 1909 verbouwd tot een
oase van rust te midden het groen. Zonder twijfel een feeërieke omgeving.

Reportage STEPS MAGAZINE -  20/11/2019
Tekst: Veerle Beirnaert  / Foto's
www.mmcontent.be (Michael Meers)

Lees meer

Binnenkijken bij Anne-Lore en Roel: "Industrieel erfgoed wordt loft"

Het gebeurt niet zo vaak in Limburg dat industrieel erfgoed omgebouwd wordt tot een woonproject. De Chocoladefabriek in Nerem is een knap voorbeeld van hoe het kan. Roel en Anne-Lore vielen voor de charmes van het voormalig fabriekspand, de nabijheid van natuurgebied De Kevie en het echte gemeenschapsleven in het gebouw.

Reportage SJIEK -  16/11/2019
Tekst: Kizzy van Horne  / Foto's: Luc Daelemans

Lees meer

Kunst om door te kijken

Hij is gefascineerd door glasramen en blijkbaar ook door fabrieken. John Dierickx houdt het ambacht van glas-in-lood levend en komt binnenkort, samen met zijn vrouw Ingrid, in de Chocoladefabriek wonen.

We mogen hem ondernemer, kunstenaar, ontwerper of ambachtsman noemen. De titel maakt niet zoveel uit. Het is de inhoud die telt.

Lees meer

Casco kopen, biedt heerlijke vrijheid

Yannick en Olivier komen in de Chocoladefabriek wonen. Halftijds dan toch, want ze wonen ook in Gent en ze zijn vaak onderweg.

Ze kozen overtuigd voor het community concept: "Je woont samen en je hebt toch je eigen ding. Dat vind ik een ideale combinatie. Verder ligt het heerlijk rustig, maar toch niet afgelegen net omwille van het hele concept errond. Maar zeker ook de stijl, de open ruimtes. De Chocoladefabriek is eigenlijk gewoon helemaal mijn ding. Bij alle woningen die ik daarvoor had bezocht dacht ik telkens “maar het is niet zoals de Chocoladefabriek”."

Lees meer

Liefde voor l'histoire

De Belgische clichés over onze Noorderburen zijn alles behalve van toepassing op Tineke en Hubert. Dit enthousiaste duo reisde de wereld rond om zich nu in de Chocoladefabriek te settelen, voornamelijk omwille van de geschiedenis die deze plek rijk is.

"Wij waren specifiek op zoek naar een loft in een industrieel pand, met geschiedenis. Dan kan je het hier niet beter treffen, toch?!"

Lees meer

Naar boven