Nieuws
Een eekhoorn boven de deur

Vandaag is de Chocoladefabriek een indrukwekkend gebouw. Destijds was het revolutionair. En het was Florent zelf die de plannen op papier zette. Inclusief de eekhoorn? Niet zeker, maar vermoedelijk wel. Als verwijzing naar de hazelnootjes in de chocolade.

Om de technische details van de plannen uit te werken, haalde hij er Clément Pirnay bij. Een medewerker van de bekende architect Paul Jaspar. Geen overbodige luxe, want er kwamen wel huzarenstukjes bij kijken.

Zo waren er 700 eiken boomstammen nodig om het gebouw te verankeren in de moerasgrond. En ze moesten zelf voor elektriciteit zorgen met een generator en een stoommachine. Om je een idee te geven: het vliegwiel van de stoommachine had een doorsnede van 6 meter en er was 8000 liter water nodig om alles te laten draaien. En dat allemaal om chocolade te maken!

(Bron: Florent Hansen, het industriële verleden van een Dorpsfabriek. 2015)

Nieuws
Nieuws